Thursday , 19 September 2024

Välisminister Reinsalu: Eesti eesistumise eesmärk Balti koostöös on Ukraina võidu toetamine


 
Välisminister Urmas Reinsalu osales täna, 28. oktoobril Balti Nõukogu istungil, kus tehti kokkuvõte 2022. aasta Balti koostööst Läti juhtimisel, ja Reinsalu tutvustas Balti koostöö prioriteete järgmisel aastal, kui Eesti on Balti Nõukogu eesistuja. Nõukogul võeti vastu ka Balti Nõukogu ühisavaldus.
 

Välisminister Reinsalu tunnustas Lätit Balti koostöö eduka juhtimise eest sel murrangulisel aastal. „Venemaa laiaulatuslik sõda Ukrainas on kestnud juba üle kaheksa kuu ja julgeolekuolukord on muutunud kardinaalselt kogu Euroopas. Alates veebruarist on Balti riigid olnud ühtsemad kui kunagi varem ja teinud tõhusalt koostööd, et toetada igakülgselt Ukrainat, survestada Venemaad ja kindlustada meie piirkonna julgeolekut. Eesti keskendub ka järgmisel aastal kindlasti jätkuvalt Ukraina abistamisele ning meie julgeoleku ja kaitsevõime tugevdamisele, samuti energiajulgeoleku tagamisele“, ütles Reinsalu. 
 
Välisminister rõhutas, et Balti riigid on olnud Ukrainale erakordselt toeks ja saame sellega olla teistele riikidele eeskujuks. „Lääneriikidel on vaja anda Ukrainale suuremat sõjalist abi, et aidata agressor lahinguväljal tagasi lüüa, jätkata Venemaa-vastaste sanktsioonide karmistamist ja lisada nende alla ka sõjas osalev Valgevene režiim. Samuti tuleb tagada, et ükski Ukrainas toime pandud kuritegu ei jääks karistuseta ning selleks, et uurida Venemaa võimuladviku agressioonikuritegusid, on vaja rahvusvahelist eritribunali,“ ütles Reinsalu. 
 
Veel edasistest eesmärkidest rääkides tõi välisminister esile, et Balti riikidel peab olema tagatud energia varustuskindlus ning selle nimel tuleb kiiresti ja ühiselt pingutada. 

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill): Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm,

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos