Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised

Alates esmaspäevast ei saa Vene kodanikud enam turismiviisaga Baltimaade ega Poola kaudu Schengeni alale reisida.

Kagu-Soome piirivalve ei oota piiriliikluse suurenemist Venemaaga alates esmaspäevast, mil Balti riigid ja Poola sulgevad oma piiri turismiviisaga Vene kodanikele.

Alates esmaspäevast ei saa Vene kodanikud enam turismiviisaga Baltimaade ega Poola kaudu Schengeni alale reisida. Soomest saab ainus maismaapiir, mille kaudu venelased turismiviisaga EL-i pääsevad.

Kagu-Soome piirivalve peadirektor Taneli Repo ütles uudisteagentuurile STT, et piiriliikluse suurenemist oodata ei ole, kuid olukorda jälgitakse ja vajadusel tööjõudu suurendatakse.

Soome piiras alates septembrist oluliselt venelastele antavate turismiviisade arvu, kuid pole Vene turistidele viisade väljastamist täielikult keelanud. Revo sõnul pole piirangud piiriületajate arvu veel muutnud.

Teiste Schengeni riikide väljastatud viisadega saab reisida ka Soome ja läbi Soome ülejäänud Euroopa Liitu.

Balti riigid ehk Eesti, Läti ja Leedu ning Poola teatasid eelmisel nädalal, et piiravad Venemaa kodanike pääsu enda territooriumile ja seeläbi ka Schengeni alale.

Riikide hinnangul võib piiri ületavate venemaalaste seas olla inimesi, kelle sihiks on õõnestada nende maade julgeolekut.

Lisaks tuuakse ühisavalduses välja, et Euroopa piiri kontroll nõuab neilt arvestatava hulga ressursse. Riikide hinnangul on ka jätkusuutmatu, et agressorriigi kodanikud saavad Euroopas vabalt reisida.

Baltimaad ja Poola piiravad Venemaa kodanike reisimist turismi- ja ärieesmärgil. Seevastu näiteks humanitaar- või perekondlikel põhjustel on Vene kodanikel neisse riikidesse pääs võimalik.

Peaminister Sanna Marin vastas neljapäeval parlamendi infotunnis opositsiooni küsimustele, miks Soome ei ole takistanud Vene turistidel läbi Soome reisida.

Marini sõnul vestles ta Euroopa Komisjoni siseasjade voliniku Ylva Johanssoniga ja ütles, et Soome loodab ühistele lahendustele ning turismiviisade kasutamise Vene kodanikel võiks EL-i piirkonnas täielikult keelata.

Marini sõnul on valitsus juba teinud otsuseid, kuidas viisade väljastamise protsessi pidurdada nii, et Soome väljastatud viisadega saabuvate Vene turistide arv väheneks väga väikeseks.

“Seda oleme suutnud õiguslike tingimuste raames teha. Seda on välisministeeriumis ja siseministeeriumis väga hoolikalt selgitatud,” ütles Marin.

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud