Saturday , 21 September 2024
Erakorralised uudised

Euroopa Liit võttis vastu uue sanktsioonipaketi

 

 

 

Täna, 21. juulil võttis Euroopa Liit vastu uue sanktsioonipaketi, et karmistada ja tugevdada piiravaid meetmeid Venemaa vastu. Uute meetmetena keelatakse kulla import Venemaalt, laiendatakse ekspordipiiranguid ning lisatakse piirangute alla täiendavaid isikuid ja üksusi.

 

Euroopa Liidu Nõukogu on varasemalt kehtestanud kuus mahukat sanktsioonipaketti vastusena Venemaa sõjalisele agressioonile Ukrainas. Uues paketis täpsustatakse ja parandatakse varasemalt vastu võetud määruste sõnastusi, lisatakse mõned erandid ning uusi piiravaid meetmeid. Pakett sisaldab Venemaalt kulla ja kuldehete impordi keeldu, mis on Venemaa suurim ekspordiartikkel peale energiasektorit. Laiendatakse ka ekspordikeelu nimekirja, et veelgi tugevamalt takistada Venemaa Föderatsiooni militaar- ja kaitsevõimekuse arendamist.

 

Sanktsioonide nimistusse lisatakse 48 inimest ja 9 juriidilist üksust, kes on olnud seotud Venemaa sõjategevusega Ukrainas, sh osalenud sõjakuritegudes. Eesti ettepanekul lisatakse paketti oluline erand ohtlike kemikaalide suhtes, et vältida ohtu nii keskkonnale kui ka inimestele. Ettevõtetest karmistatakse veelgi Sberbankile juba kehtestatud piiranguid.

 

„Venemaa-vastaste sanktsioonidega jätkamine on hädavajalik Venemaa lakkamatuks survestamiseks, see on Eesti välispoliitika vaatepunktist nii väärtuseline kui ka eksistentsiaalne küsimus,“ rõhutas välisminister Urmas Reinsalu. „Pean väga oluliseks, et kehtestaksime ka keelu torujuhtme kaudu veetavale Vene naftale ja lõpetaksime gaasi ostmise. Jätkata tuleb sanktsioonide kehtestamist suurimatele Vene pankadele, ettevõtetele ja isikutele. Agressioonisõda tuleb muuta Venemaa jaoks nii kulukaks, et ta on sunnitud selle lõpetama.“

 

Kokku lepitud sanktsioonid avaldatakse Euroopa Liidu Teatajas.

 

Lisateave sanktsioonide kohta välisministeeriumi kodulehel

 

ELi sanktsioonikaart

 

Euroopa Liidu Nõukogu infoleht

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud