Saturday , 21 September 2024
Erakorralised uudised

Pärnu tahab lasteaedades kohatasu tõsta

Pärnu linnavalitsus tegi volikogule ettepaneku tõsta 1. septembrist Pärnu ja tema osavaldade lasteaedade kohatasu, kõige enam kallineks kohatasu Paikuse osavalla lasteaedades.

Koolieelse lasteasutuse seaduse järgi toimub lasteasutuse majandamiskulude, personali töötasu ja sotsiaalmaksu ning õppevahendite kulude katmine osaliselt vanemate poolt. Kohatasu ühe lapse kohta ei või ületada 20% Vabariigi Valitsuse kehtestatud palga alammäärast.

Linnavalitsus soovitas volikogule kehtestada vanemate poolt kaetava kohatasu baasmääraks 9,7 % eelneval kalendriaastal kehtinud Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud palga alammäärast kuus. Tegelik kohatasu kujuneb baasmäära ja koefitsiendi korrutisena ja ümardatakse euro täpsusega.

Audru, Paikuse ja Tõstamaa osavallas ning Pärnu linnas kehtivad praegu neli erinevat koolieelsete lasteasutuste kulude vanemate poolt kaetava osa määra ja tasumise korda. Linnavalitsus tegi ettepaneku kehtestada ühinenud omavalitsuses ühtsed põhimõtted, arvestades samas lasteaia asukohta ja erisusi.

Kõige suurem muudatus ootab ees osavaldades, kus kohatasu on praegu keskuslinnast tunduvalt madalam. Paikuse ja osade Audru osavalla lasteaedade kohatasu võrdsustatakse Pärnu ujulata lasteaedadega, Lindi, Jõõpre Kooli ja Tõstamaa lasteaedades jäävad need Pärnu kohatasudest odavamaks.

Paikuse lasteaia Paikuse majas on kohatasu praegu 34,78 eurot kuus. 1. septembrist tõuseks see 57, järgmisest aastast 63 euroni. Samale tasemele tõuseks Paikuse lasteaia Seljametsa maja kohatasu, mis on 30,98 eurot kuus.

Audru lasteaias on kohatasu 43 eurot kuus. 1. septembrist tõuseks see 57, järgmisest aastast 63 euroni. Lindi Lasteaed-Algkoolis ja Jõõpre Kooli lasteaedades (Aruvälja, Jõõpre, Lavassaare) on kohatasu praegu 43 eurot kuus. 1. septembrist tõuseks see 46, järgmisest aastast 50 euroni.

Tõstamaa lasteaias on kohatasu 22 eurot kuus. 1. septembrist tõuseks see 34, järgmisest aastast 38 euroni.

Pärnu ujulata lasteaedades on kohatasu 56,40 eurot kuus. 1. septembrist tõuseks see 57, järgmisest aastast 63 euroni. Pärnu ujulaga lasteaedades on kohatasu praegu (välja arvatud suvel) 70,50 eurot kuus. 1. septembrist tõuseks see 71, järgmisest aastast 79 euroni.

Vanem vabastatakse avalduse alusel laste kohatasu maksmisest, kui perest käib lasteaias kolm või enam last, tingimusel, et vanema ja laste elukohana on rahvastikuregistris registreeritud Pärnu linn. 1. aprilli seisuga oli Pärnu lasteaedades kolme- ja enamalapselisi peresid 25, Audru osavallas kolm ja Paikuse osavallas kolm.

Ühest perest pärit lasteaiakohta kasutava teise lapse eest tasub vanem 80% kohatasu maksumusest. 1. aprillil oli Pärnu lasteaedades 261, Audru osavalla lasteaedades 39, Paikuse osavalla lasteaedades 46 ja Tõstamaa lasteaias kuus kahelapselist peret.

Volikogu arutab kohatasude tõstmist 16. juunil toimuval istungil.

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud