Teisipäev , 30 aprill 2024
Erakorralised uudised

9 mai möödus üldiselt rahulikult politseile, aga oli inimesi kes tahtlikult rikkusid korda oma georgi lintidega

Räägib Põhja prefektuuri operatiivstaabi juht Roger Kumm:
Politsei oli nii täna kui ka eile väljas suurendatud jõududega selleks, et 9. mai mööduks turvaliselt. Politseinikud jälgisid, et inimesed ei koguneks keelatud avalikel koosolekutel ega kasutaks agressiooni toetavat sümboolikat. Agressiooni toetavate sümbolite, sh Z-sümboolika, Georgi lindi, Venemaa ja Nõukogude Liidu lipu, armee vormi ja muu sellise tähendus on sõja algusest muutunud, sest täna kannavad neid sümboleid Putini režiimi sõdurid Ukrainas, kes põhjustavad seal kannatusi tavalistele inimestele.

Alustasime ettevalmistusi 9. maiks juba mõni kuu varem ning tegime tööd selle nimel, et see päev mööduks provokatsioonide ja konfliktideta. Koostöös kaitsepolitseiga pöörasime ka tähelepanu Eesti julgeolekut ohustavatele välismaalastele ning saatsime 9. maile eelnevalt riigist välja Surematu polgu ühe eestvedaja. Lisaks piirasime autoliiklust Filtri teel, seadsime suunavad aiad pronkssõduri juurde, et inimeste liikumine oleks sujuv ega tekiks keelatud kogunemisi. Samuti tegime ennetustööd koolides ja töötasime koos kohalike omavalitsustega. Õhtul kella 21 seisuga on päev möödunud töiselt, kuid tõsisemate vahejuhtumiteta.

Politsei on agressiooni õhutavale sümboolikale pööranud tähelepanu juba sõja algusest alates ning selgitanud inimestele võimalikke tagajärgi, kui ikkagi keelatud sümboolikat kasutatakse. Nii täna kui ka eile reageeris politsei sümbolitega seotud juhtumitele resoluutsemalt ja reeglina alustasime menetlust inimeste suhtes, kes selgelt provotseerisid või ei tahtnud sümbolite keelust aru saada ja neid eemaldada.

Mälestajate hulk pronkssõduri juures oli täna 11 000. Seda on kolm korda vähem võrreldes varasemate aastatega. Suurem osa inimestest oli sümboolika keelust teadlik, siiski leidus mitusada inimest, kellega politseinikud vestlesid, sest nad kandsid keelatud sümboleid või käitusid provokatiivselt ja Kremli ideoloogiat propageerivalt. Kuigi enamik inimesi eemaldas sümboolika pärast politseinike selgitust, et tegemist on rikkumisega, viisime päeva jooksul peamiselt Harju- ja Ida-Virumaal politseijaoskonda menetluseks ligi 50 inimest, kes ei olnud nõus keelatud sümboolikat eemaldama ja käitusid provokatiivselt.

Mõned näited tänastest juhtumitest:

Tallinnas tuli Pronkssõduri juurde ema lapsega, kes kandis Nõukogude Liidu sõjaväe raudteelase mütsi. Kuigi ema väitis, et tegemist ei ole sõjasümboolikaga, võtsime mütsi siiski hoiule.

Tallinnas pidas politsei kinni mehe, kes kandis Georgi linti ja keeldus seda eemaldamast. Mees tahtis korraldada autorongkäigu agressorit pooldava sümboolikaga. Politsei viis mehe jaoskonda ning alustas menetlust agressorit toetava sümboolika kandmist eest.

Politsei viis Tallinnas politseijaoskonda naise, kes kutsus inimesi üles punaarmee vormis täna välja tulema. Politseinikud pidasid naisega eelnevalt ka ennetava vestluse ja selgitasid, et tegemist on rikkumisega.

Sillamäel märkasid politseinikud kortermaja aknal Nõukogude Liidu lippu. Inimene oli kodus, kuid keeldus politseinikele ust avamast. Politseinikud avasid korteriukse sunniga, eemaldasid lipu ja alustasime tema suhtes menetlust.

Narvas pidas politsei kinni ja viis jaoskonda mehe, kes kandis Georgi linti ja keeldus seda eemaldamast.

Tallinnas tulid mälestusmärgi juurde kaks naist provokatiivsete piltidega, kellest üks oli nõus pildid ära panema. Teine keeldus koostööst, suhtles politseinikega agressiivselt ega olnud nõus oma andmeid avaldama. Politseinikud viisid naise menetluse alustamiseks kinnipidamiskeskusesse.

Tartus Raadil vestlesid politseinikud kahe inimesega, kes soovisid mälestusmärgi juurde minna provokatiivsete plakatitega, mille küljes oli Georgi lint. Peale vestlust politseinikega panid nad plakatid ja sümboolika ära.

Tallinnas Filtri teel võtsid politseinikud hoiule tõukeratta, millel olid Venemaa lipuvärvides LED-tuled. Politsei alustas menetlust keelatud sümboolika kasutamise osas, samuti tuli sõidukit kontrollides välja, et see ei vasta seadusega kergliikurile kehtestatud nõuetele.

Vaata ka:

dutch shepherd 5140887 1280

Tollikoer aitas Soomes avastada 12 kilo kanepit

Toll on uurinud suure kanepipartii importi, mis selgus 2023. aasta juulis seoses tollikontrolliga Vantaal. Tollikoer