Saturday , 21 September 2024
Erakorralised uudised

Ukraina sõda võtab vene suunamudijatelt elatusallika

Venemaa suunamudijad nõuavad riigis keelustatud Metalt ehk Facebooki ja Instagrami emaettevõttelt saamata jäänud tulude kompenseerimiseks miljard dollarit. Tarkus ei tule ilma valuta, järeldab R2 tehnikakommentaaris Kristjan Port.

Aprill algas naljapäevaga, misläbi võinuks pidada järgnevat juhtumit naljatuseks. Samas öeldakse, et nali pole alati mõeldud naermiseks, vaid hoopiski mõtlemiseks. Märtsi viimasel päeval levis teade, et Venemaa suunamudijatel on olemas esindusnõukogu ja viimane pöördus antud volituste põhjal Meta poole sooviga saada miljard dollarit kahjutasu. Nõutakse tulevikus saamata jäävat tulu, mille suhtes on neil õigustatud ootused.

Kontrollisin kalendrit uuesti. Tegu pole esimese aprilli looga. Venemaa ajaleht Vedomosti avaldas teate päev varem. Seega pole vaja naerda, vaid mõelda. Tuleb välja, et Venemaal tegutseb parlamentaarse föderatsiooninõukogu juures Blogijate Nõukogu. Teine asjaolu on juba suhteliselt vana uudis.

Esmalt tunnistati Venemaal Meta äärmuslikuks organisatsiooniks ja ettevõtte tegevus riigis keelati ära. Mõni päev hiljem keelas Venemaa kohus firma pakutavate Facebooki ja Instagrami tegevuse riigi territooriumil. Moskva kohtu otsuses märgitakse, et venelaste seas laialdaselt kasutusel olnud Facebook ja Instagram teostasid äärmuslikke tegevusi. Teenused kujundasid alternatiivset reaalsust, milles sütitati venelaste vastast viha. Lisaks olevat Meta kui organisatsiooni tegevus suunatud Venemaa ja selle relvajõudude vastu.

Teisalt märkis kohtule süüdistuse ettekandnud prokurör, et Meta toodete kasutamist Venemaa eraisikute ja juriidiliste isikute poolt ei tohiks käsitleda äärmuslikes tegevustes osalemisena. Sellega anti mõista, et riigi alamatele ei esitata süüdistust, kui nad püüavad virtuaalse privaatvõrgu teenuste abil riigis kehtestatud keelust mööda minnes Facebooki või Instagrami teenuseid kasutada.

Samas ei keelustatud WhatsApp-i, sest julgeolekuamet pidas seda Meta toodet suhtlusvahendiks, mitte teabeallikaks. Lahtiseks jäi aga reklaamiteenuse saatus.




Reklaam on sotsiaalmeedia äriplaanis keskne väärtusega kauplemise mehhanism ja selles liiguvad suured rahad. Rahale ei meeldi määramatus. Kohtuprotsesside meeleolus hirmutas võimalik tõlgendus, et Facebookis ja Instagramis reklaame ostvaid vene ja välisettevõtteid hakatakse Venemaa “äärmusliku organisatsiooni rahastamise” seaduse alusel vangi panema. Võimaliku ohtu tõttu peatas Meta Venemaal asuvatele kasutajatele suunatud reklaamide ja Venemaa reklaamijate reklaamide vahendamise.

Facebook ja Instagram olid paljudele sealsetele blogijatele sissetulekuallikas. Venemaal on umbes 67 miljonit Instagrami kasutajat. Päeval, mil teenus blokeeriti, korraldas nimetatud nõukogu Instagrami 60 000 kasutaja seas küsitluse. Selgus, et 70 protsenti vastanutest teenisid keelatud suhtlusvõrgustiku abil raha ja umbes poolte jaoks oli see peamine sissetulekuallikas.

Loe edasi SIIT
Allikas. Err.ee

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud