Saturday , 5 October 2024
Erakorralised uudised
Teet Kalmus

Teet Kalmus: Põhjalik ülevaade mis hetkel (11.03.2022) Ukrainas toimub.

Vahendame Teet Kalmuse arvamust/artiklit

Tänahommikune ülevaade (11.03). Taas pean üle kordama, et tegemist on FB-i postitusega, mitte meediatekstiga.
Privas tegi üks sõber mulle kriitikat, et minu postitused olevat liiga optimistlikud jne. No aga mida see halamine annaks? Loomulikult on Ukraina armee olukord väga keeruline, sest Venemaa armeel jagub nii sõjatehnikat kui isikukoosseisu. Hävitad 200 tanki ära, aga 1000 jääb veel järgi. Aga Venemaa armee edasiliikumise aeglustamine või lausa paigalesundimine on juba iseenesest väga suur saavutus, mida sõja alguses oskasid vähesed oodata. Olukorrast rinnetel kirjutab väga hästi Igor Taro, palun lugege tema FB-i lehelt.

Tankid ja võitmatu Venemaa armee. Paraadidel sõitsid väidetavalt maailmas analooge mitteomavad tankid Armata T-14. Aga reaalses sõjas pole neid nähtud, selle asemel on Venemaa armeel tervelt 4 erinevat tankide modifikatsiooni. On uusi ja vanasid, aga ühine joon on see, et nad kipuvad lagunema ning moodsate tankitõrjevahendite vastu jäävad nad kaitsetuks. Nii selgub pealtkuulatud kõnedest, et ühe väeüksuse Venemaalt startinud 62-st tankist jõudis sihtkohta 13. Ukraina armee viis eile läbi eduka operatsiooni Kiievi lähedal Brovarõs, kus hävitati sisuliselt Venemaa kuuest tankipolk. Kolonni eesotsas olnud polkovnik Andrei Zahharov sai surma. Ukrainlastel oli olemas hea luureinfo ning tulemus Venemaa armee jaoks katastroofiline. Selliseid aktsioone võtab Ukraina armee järjest rohkem ette, samas sõja käesolevas faasis ei saa me rääkida suurematest vasturünnakutest, pigem on tegu kaitselahingutega koos kontrarünnakutega, sealjuures on Ukraina armee jaoks kõige keerulisem olukord lõunas, kus Venemaa armeel on logistikaprobleemid väiksemad.




Täna on kutsutud Putini juurde Lukašenko ning väga suure tõenäosusega nõuab Putin, et Valgevene armee avaks lääne pool uue rinde, sidudes nii ära Ukraina väeosad, kes on sealt Kiievi poole liikumas. Lukašenko poeg on sisuliselt pantvangis Moskvas ja Lukašenko väljapääsmatus olukorras. Valgevene armees on tänaste teadmiste kohaselt soov võidelda väga väike ning ka ühiskonnas endas on suur rahulolematus selles osas, et nende territooriumilt ründab Venemaa nende naabreid. Valgevene armee sõttaminek viiks Valgevene täpselt samale pulgale Venemaaga ehk siis nad oleksid agressorid koos kõige kaasnevaga.

Kaotused sõjas. Venemaa on ametlikult teatanud 498 langenust, aga see oli päevi tagasi. Tegelikke arve nad ei julge välja öelda, sest Hristo Grozevi sõnul on kaotused rohkem kui 3000 inimest juba sellised, mis põhjustavad ühiskonnas kiiret rahulolematuse kasvu. Pentagoni ülimalt konservatiivsete arvestuste kohaselt on Venemaa kaotused üle 6000 inimese surnutena ja koos haavatutega üle 25000, aga surnute arv võib olla ka suurem kui 10000.

Neid arve Venemaa avalikkus alla enam ei neelaks ja siis toimubki midagi sellist, mis on paljusid asjaga kursis olevad inimesi kõige rohkem hämmastanud – kuigi Venemaa propagandasõjas kasutatakse hashtag’i, et omasid maha ei jäeta, siis reaalsuses puudub Venemaa kaitseministeeriumil huvi ukrainlaste käes olevaid Venemaa armee sõdurite surnukehasid ära tuua. Paljud sõdurid leiavad oma viimase puhkepaiga nimetutes ühishaudades. See on reaalsus. Reaalsus on ka see, et vangis olevad Venemaa armee sõdurid ei soovi Venemaale tagasi minna, sest nad kardavad oma elude pärast.
Igor Taro kirjutas järjekordsest Ukraina armee edukast päevast võitluses Venemaa sõjalennukitega ning on tähele pandud huvitavat asjaolu – katapulteerunud lendurite langevarjud enam ei avane ja nad saavad surma. Hakkas see juhtuma peale seda, kui Tšernigivis lasti alla lennuk ja ellu jäi piloot, kes tegi nö suuri tegusid juba Süürias.




Majandusest ka natuke Financial Times’i prognoosi järgi langeb Venemaa majandus teises kvartalis suurusjärgus 35% ja pole välistatud riigi maksejõuetus juba aprilli keskel. Valusa hoobi sai Venemaa Hiinalt, kes keeldus Venemaale lennukite varuosasid tarnimast. See oli kohe väga-väga valus hoop, samas peab Hiina otsa vaatama reaalsusele – mahu poolest on Venemaa nende 13.-ndal kohal olev riik ekspordi osas, samas seal eespool on enamus riike, kes on Venemaale sanktsioonid kehtestanud. Ilmselgelt oligi Hiina plaan selle sõjalise avantüüri vaikiva toetamise läbi Venemaad niivõrd palju nõrgestada, et oleks võimalik väga soodsalt saada osalused Venemaa ettevõtets. Aga praegusel kujul sõja venimine pole ka nende huvides, sest topeltmängu ei saa enam edasi mängida, tuleb valida pool.

Nafta ja gaasi osas käib aktiivne alternatiivide otsimine Venemaa energikandjatele. USA on kiirelt soojendamas suhteid Venetsueelaga, läbirääkimised Iraaniga on lõpusirgel, USA-s saab jälle hoogu sisse kildanafta tootmine (see on osariikide pärusmaa, föderaalvalitsuse käsi sinna ei ulatu). AÜE olid alguses kõhklevad tootmise suurendamise osas, aga oma turuosa peab kaitsma ning nüüd on ka nemad huvitatud. Saudidega on keerulisem, nende jaoks on Iraan suurim vaenlane, aga anda turgu ära iraanlastele pole ka kõige targem. EL ise prognoosib, et aasta lõpuks suudavad nad vähendada Venemaalt tuleva gaasi tarbimist 2/3 ulatuses, see oleks ka suur asi.




Suurbritannia saadab Ukrainasse nüüd õhutõrjevahendeid, mis on olulisemalt võimsamad ja ka kaasaegsemad kui Stingerid, nii et abiks ikka. Kui Venemaa ei kuuluta välja üldmobilisatsiooni, siis on neil järjest keerukam tuua juurde tasemel üksusi, üldmobilisatsiooni järel saaksid nad lüüa lihtsalt inimmassiga. Kas asjad sinnamaani arenevad, ei tea keegi. Ahjaa, ootamatu külmalaine tuli appi Venemaa armeele ning selle pika konvoi sai teelt ära viia ringkaitsesse. Ukrainlased olid seda juba omajagu rappinud, aga lähipäevil on Põhja-Ukrainas külmem kui meil siin Eestis.

Ukrainas on suureks probleemiks kujunemas marodööritsevad Venemaa armee sõdurid, kes tapavad kohalikke, võtavad nende liiklusvahendeid, ühes videos nad tapsid ka aedikus lattidega kanasid, et süüa saada. Vastureaktsioonina kuuldavasti sellised sõdurid enam vangi ei satu. Miks, ei hakka selgitama, aga peaks olema arusaadav niigi.
Vabandan, kui see postitus oli mõne jaoks liiga positiivne ja ilustav. Palju väga raskeid päevi on veel ees, aga tänasel päeval on olukord võrratult parem, kui suur enamus oleks osanud sõja alguses loota. Ukraina armee on võitlusvõimeline ja see on kõige tähtsam.

Au Ukrainale!
PS Viimases hädas on Venemaa propagandamasin liikunud täielikult fantastikamaailma ja nii rääkis Venamaa armee esindaja sealsetes meediakanalites, et ukrainlased on nüüd nakatanud palju linde biorelvaga ning need linnud lastakse lahti Venemaa poole. Seal on selliseid asju veel, vist on liiga palju Marveli maailma filme vaadatud.

Allikas. Facebook: Teet Kalmus

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Laupäev 5 oktoober 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna võid tunda tugevat soovi oma eesmärkide poole liikuda. Energia

ingel

Ingli Sõnum: Laupäev 5 oktoober 2024

Sinu tänane ingli sõnum kannab endas armastuse ja toetuse energiat. Inglid tuletavad sulle meelde, et