Yöllinen jano voi johtua monesta eri syystä. Osa niistä on harmittomia, osa ei. Mutta voiko yöjuomisen taustalla olla pelkkä tapa eikä oikea tarve?
Yöllinen jano on harmillinen petikumppani. Se herättää kesken parhaimpien unien ja pakottaa nousemaan vällyjen alta vesihanan ääreen – tai ainakin kurottamaan yöpöydälle vesilasia kohti.
Jos heräät janoon säännöllisesti, aivan ensimmäiseksi kannattaa sulkea pois sokeritaudin eli ykkös- tai kakkostyypin diabeteksen mahdollisuus. Sen tyyppioireisiin kuuluu juuri yöllinen jano.
– Sokeritauti aiheuttaa lisääntynyttä janoa ja nesteentarvetta, mikä tuntuu myös ja erityisesti yöllä, vahvistaa yleislääketieteen erikoislääkäri Esa Ruuskanen Terveystalosta.
Jatkuvan yöllisen janon vaivatessa omat verensokeriarvot on syytä tarkistuttaa laboratoriokokein.
Yöllinen jano johtuu yleisimmin suun kuivuudesta
Tyypillisin syy yölliseen janoon on Ruuskasen mukaan kuitenkin yksinkertaisesti kuiva suu. Suun kuivuus eli xerostomia voi johtua eri tekijöistä.
– Hyvin yleistä on, että erityisesti naisilla ilmenee ikääntymisen ja hormonitoiminnan muutosten myötä suun kuivuutta samoin kuin muutenkin limakalvojen kuivumista.
Suun kuivuminen ei ole sairaus sinällään vaan vaiva, joka voi toisinaan äityä hyvin kiusalliseksi.
– Jos toistuvasti herää kieli kitalaessa, suosittelen kokeilemaan apteekista saatavia suunkostutusgeelejä, Ruuskanen vinkkaa.
Myös suu auki nukkuminen aiheuttaa suun kuivumista, jolloin yöllinen jano johtuu siitä.
Suu auki nukkuessa ilmavirta kuivattaa tehokkaasti suuta, ja herätessä voi tuntua siltä kuin olisi hiekkapaperia suussa eikä vettä olisi saanut aikapäiviin juodakseen. Kurkkukin voi tuntua kipeältä.
”Taustalla voi olla kroonista nuhaoiretta.”
Tällaisissa tapauksissa Ruuskanen suosittelee nenän näyttämistä lääkärille. Suu auki nimittäin nukutaan yleensä siksi, että nenä on tukkoinen.
– Nenäkäytävät voivat olla ahtaat tai niissä voi olla polyyppeja, mikä voi johtua esimerkiksi kuivasta huoneilmasta, tai sitten taustalla voi olla kroonista nuhaoiretta.
Lääkkeiden sivuvaikutukset voivat kuivattaa suuta
Kolmas yleinen syy suun yölliseen kuivuuteen ja sitä kautta janoon on erilaiset lääkkeet.
– Tietyt lääkkeet, kuten vanhanmalliset masennuslääkkeet, joissa on vaikuttavana aineena amitriptyliini, aiheuttavat sivuvaikutuksena suun kuivumista. Samoin tietyt sydän- ja verenpainelääkkeinä käytetyt nesteenpoistolääkkeet ja keuhkosairauksien hoidossa käytetyt lääkkeet voivat kuivattaa suuta.
Yöllinen jano voi joskus selittyä myös runsaalla suolaisen ruuan syömisellä tai liian vähäisellä juomisella päiväsaikaan. Myös runsas hikoilu vaikkapa hellesäillä, rankan treenin tai iltasaunan muodossa voi olla syypää siihen, että jano herättää.
Tällaiset syyt on kuitenkin yleensä helppo itse tunnistaa. Ne ovat myös usein enemmän satunnaisia tilanteita kuin jatkuvia asiantiloja, jotka voisivat selittää toistuvan yöllisen heräämisen janoon.
Yöllinen jano ei ole tapa, vaan siihen on lähes aina jokin syy
Jos sairaudet kuten diabetes ja nenäongelmat on luettu pois laskuista samoin kuin muut mahdolliset syyt, mikä sitten voi selittää sen, että yöllinen jano vaivaa?
Voiko se olla pelkkä ikävä tapa, joka on jäänyt päälle?
”Ihmistä ei janota, ellei häntä oikeasti janota.”
Ruuskanen pitää periaatteessa mahdollisena, mutta käytännössä epätodennäköisenä, että janoon herääminen johtuu pelkästä tavasta.
– Yleensä janoon heräämiseen on aina joku syy. Ihmistä ei janota, ellei häntä oikeasti janota.
Tässä suhteessa asia eroaa toisesta kiusallisesta yöunien häiritsijästä, yöllisestä pissahädästä, joka laittaa monen nousemaan sängystä kesken nukkumisen.
– Vessassa käynti yöllä voi helpommin muodostua tavaksi ja pienikin virtsan määrä rakossa tuntua vessahätänä, Ruuskanen huomauttaa.
Jos yöllä herää janoon, Ruuskasen mukaan tunnetta kannattaa kuunnella ja hörppäistä vesilasista. Päivän aikana nestetasapainosta on hyvä pitää tasaisesti huolta eikä päästää janon tunnetta yllättämään – se kun on jo elimistön myöhäinen viesti siitä, että nestevajetta on päässyt syntymään.